Page Header

Het weer

Vandaag

17-01-2018

Zwaar bewolkt en regen

2.7°C

Zwaar bewolkt en regen

wo do vr za zo
regen regen regen regen regen
5°C 9°C 4°C 4°C 2°C
1°C 1°C 1°C -1°C -3°C

Nieuwsbrief

Kunstroute

Kunstroute in Bergen
uitagenda

Redactie

heb je tips of nieuws? stuur onze redactie gerust een e-mail op redactie@welkominbergen.com

of bel ons op 0725091530

Midwinterhoorn Traditie in de Schoorlse Duinen

Adres oorsprongweg1
1871 HA , Schoorl
Telefoon 072 5093352
Website
Datum: 04/12/2016 - 04/12/2016

Op 4 december is de Midwinterhoorngroep “VAN HAKKEN KOMT BLAZEN” te zien en te horen tijdens het “Aanblazen” bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Vanaf 12.00  wordt in Bosbrasserie IJgenweis een demonstratie midwinterhoornbouwen gegeven. Van 14.00 uur tot 16.00 uur is in de duinen een midwinterhoornwandeling uitgezet. Routekaartjes zijn te verkrijgen bij de balie van het Buitencentrum en bij IJgenweis. Om 16.00 uur komen alle blazers te samen bij de kleine poel voor het “ Heidens kabaal”. Hiermee wordt het midwinterhoornseizoen 2016  geopend. Na de wandeling kunt u bij ‘IJgenweis eten&drinken’ glühwein en chocolademelk drinken.

midwinterhoorn

 

Midwinterhoornblazen is een eeuwenoude traditie die vooral veel in Twente en in de Achterhoek voorkwam. ‘Dat kunnen wij ook’, dacht Piet Zomerdijk uit Sint Pancras in 2011. Hij begon met het organiseren van een cursus midwinterhoornbouwen. Nu, 5 jaar later, is er een actieve midwinterhoorngroep in Noord-Holland die deze traditie uit het oosten van het land in het westen voortzet. De leden van deze groep vertellen met passie over hun midwinterhoorn. Hoe je hem bouwt en hoe je hem bespeelt.

Voor onze jaartelling gebruikten de Germanen de midwinterhoorn om met de geluiden de zon terug te roepen na de donkere winter. Later gebruikte men de hoorn om te waarschuwen dat de boerderij was ingesneeuwd. Nu wordt de traditie voortgezet om tijdens de Advent van boerderij tot boerderij door te geven dat de Kersttijd aangebroken is. In Twente en de Achterhoek wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de Advent (“anbloazen”) en Driekoningen (6 januari, “afbloazen”). Men blaast meestal als het schemert. Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heft, vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid. Op 29 november, als de Advent begint, zijn de hoorns ook in Noord-Holland te horen.

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken- elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold. Als mondstuk wordt een klein stukje speciaal gesneden vlierhout of een andere houtsoort gebruikt, waarvan de kern makkelijk verwijderd kan worden. Het mondstuk, de hap, wordt schuin afgesneden, zodat er tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen. Ook komen er mondstukken voor die bijna recht zijn afgesneden en waar de lippen meer voor de hap zitten. Vervolgens worden de twee helften weer tegen elkaar geplaatst.

Informatie kunt u ook vinden op: https://www.staatsbosbeheer.nl/midwinterhoornblazenschoorl

Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de Oorsprongweg 1 en is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10:00 en 19:00 uur.

weersverwachting

Vandaag

17 jan. 2018

Zwaar bewolkt en regen

2.7°C

Zwaar bewolkt en regen

wo do vr za zo
regen regen regen regen regen
5°C 9°C 4°C 4°C 2°C
1°C 1°C 1°C -1°C -3°C

Nieuwsbrief

Redactie

heb je tips of nieuws? stuur onze redactie gerust een e-mail op info@bergen.nl

of bel ons op 072 - 5091530

Nieuwsbrief

welkom in bergen .com | © 2010 - 2018 Ontwikkeld door iDOTMEDIA B.V

Snelle links

Gemeente Bergen

Deze website is mede mogelijk gemaakt door gemeente Bergen.

Redactie

heb je tips of nieuws? stuur onze redactie gerust een e-mail op redactie@welkominbergen.com.

of bel ons op 0725091530

Adverteren

U kunt als bedrijf of instelling adverteren op Welkominbergen.com,

Meer info

Adres

Uitgeverij Memo
Raadhuisstraat 2 - 4
1861 KS Bergen

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief en wilt u zich uitschrijven? Wat jammer, via deze link kunt u zich uitschrijven.

Contact opnemen
captcha