Page Header

Het weer

Vandaag

16-01-2018

Zwaar bewolkt

4.3°C

Zwaar bewolkt

wo do vr za zo
regen regen regen regen regen
5°C 7°C 3°C 3°C 2°C
1°C 1°C 0°C -2°C -4°C

Nieuwsbrief

Kunstroute

Kunstroute in Bergen
uitagenda

Redactie

heb je tips of nieuws? stuur onze redactie gerust een e-mail op redactie@welkominbergen.com

of bel ons op 0725091530

Ga terug

RONDOM DE BERGENSE SCHOOL

Adres Hoflaan 26
1861 CR, Bergen NH
Telefoon 072-5898927
E-mail info@kranenburgh.nl
Website
Datum: 11/12/2016 - 19/03/2017

In deze tentoonstelling kijkt Kranenburgh samen met hedendaags kunstenaar Krijn de Koning naar de eigen collectie landschapsschilderijen van de Bergense School en tijdgenoten. Krijn de Koning koos met de conservatoren vijfenveertig werken van onder meer Leo Gestel, Dirk Filarski, Arnout Colnot, Gerrit Willem van Blaaderen en Edgar Fernhout. Hij verbindt de landschappen met de bosrijke omgeving van het museum door ze op te nemen in een ruimtevullende kleurencompositie.

preview-van_blaaderen__vijver_in_het_vondelpark__z-j-_langdurig_bruikleen_rijksdienst_voor_cultureel_erfgoed

Krijn de Koning grasduint in de collectie

Beeldend kunstenaar Krijn de Koning maakt werk dat het grensgebied tussen architectuur en kunst onderzoekt. Hij gebruikt heldere kleuren die doen denken aan modernistische bewegingen in de 20ste eeuw als De Stijl en met Minimalisme. Hiermee wil hij de relatie tussen het publiek, het kunstwerk en de omgeving op scherp zetten. De Koning: ‘Bij het tonen van schilderijen in Kranenburgh gaat het om het organiseren van aandacht. De hoge ramen in dit museum bieden prachtig zicht op het omringende bos. In de zalen verbinden de kleuren van de natuur zich met de kleuren van het schilderij. Wat wint er? De wereld buiten of de wereld binnen het schilderij. Hoe beweegt de blik van de toeschouwer tussen al deze manifestaties van het landschap en hoe vertel  je dat verhaal.’  De Koning heeft werk in collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Hij maakte grote installaties in musea in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zijn ensceneringen van museumcollecties zijn onder andere te zien in Centraal Museum Utrecht en Edinburgh College of Art.

Schitterend groen

Rondom de Bergense School. Een collectieverkenning is een vervolg op de succesvolle collectietentoonstelling Hier voel je dat de wereld draait die afgelopen zomer in Kranenburgh te zien was. Met deze verkenningen biedt Kranenburgh een 21ste-eeuws perspectief op de vroeg 20ste-eeuwse Bergense School die het fundament vormt voor het museum. Aangetrokken door elkaar maar vooral ook door de schitterende omgeving vestigen kunstenaars zich begin vorige eeuw in Bergen. Hun liefde voor het dorp en de ligging nabij duin en zee vertalen ze direct – in de openlucht – naar talloze landschappen, zee- en dorpsgezichten. Kunstenaars als Filarski en Colnot werken veel in de natuur. Het veelzijdige landschap geeft ze de mogelijkheid om zowel polder en bos als zee en duinen op locatie te portretteren. Dicht bij huis is het landgoed Het Oude hof een populaire plek. Zo zijn alleen al van de beroemde schilder Arnout Colnot vier werken van deze locatie in de tentoonstelling te zien. Van Edgar Fernhout, een generatie later, wordt het topstuk Herfst getoond.

Wintertentoonstellingen in Kranenburgh

Gelijktijdig met Rondom de Bergense School. Een collectieverkenning openen twee tentoonstellingen. In de tentoonstelling ZWART. Van houtskool tot high-res staat een nieuwe generatie kunstenaars centraal die kiest voor eenvoud, restrictie en het contrast tussen donker en licht. Houtskooltekeningen, zwart-wit foto’s, wandreliëfs en sculpturen balanceren tussen abstract en figuratief, tussen het waarneembare en het onzichtbare. Het leven en de collectie van verzamelaar, mecenas, rector en geëngageerd Bergenaar Jaap Hemelrijk vormen de basis voor de tentoonstelling Hemelrijk. Over vriendschap en verzameldrift. In de nieuwe STUDIO C zijn kinderen van alle leeftijden welkom.

Fotobijschrift: Gerrit Willem van Blaaderen, Vijver in het Vondelpark, z.j. Langdurig bruikleen Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

RONDOM DE BERGENSE SCHOOL. EEN COLLECTIEVERKENNING | 11 DECEMBER 2016 – 19 MAART 2017

weersverwachting

Vandaag

16 jan. 2018

Zwaar bewolkt

4.3°C

Zwaar bewolkt

wo do vr za zo
regen regen regen regen regen
5°C 7°C 3°C 3°C 2°C
1°C 1°C 0°C -2°C -4°C

Nieuwsbrief

Redactie

heb je tips of nieuws? stuur onze redactie gerust een e-mail op info@bergen.nl

of bel ons op 072 - 5091530

Nieuwsbrief

welkom in bergen .com | © 2010 - 2018 Ontwikkeld door iDOTMEDIA B.V

Snelle links

Gemeente Bergen

Deze website is mede mogelijk gemaakt door gemeente Bergen.

Redactie

heb je tips of nieuws? stuur onze redactie gerust een e-mail op redactie@welkominbergen.com.

of bel ons op 0725091530

Adverteren

U kunt als bedrijf of instelling adverteren op Welkominbergen.com,

Meer info

Adres

Uitgeverij Memo
Raadhuisstraat 2 - 4
1861 KS Bergen

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief en wilt u zich uitschrijven? Wat jammer, via deze link kunt u zich uitschrijven.

Contact opnemen
captcha